De organisatie achter HaJo Reizen

Hans van Gelder

In het leven van Hans van Gelder (1951) zijn muziek maken en muziek uitleggen altijd nauw met elkaar verbonden geweest. Via mondharmonicawijsjes, blokfluitspel en lessen op de Rotterdamse Muziekschool kwam hij op zijn twaalfde jaar op pianoles bij de bekende Rotterdamse organist Jan Brandwijk. Hij vervolgde zijn muziekstudie bij (kerk)organist Herman Lammers. Bij hem leerde hij niet alleen muziek van Bach en tijdgenoten spelen, maar Lammers ontwikkelde onder meer ook belangstelling voor de Franse klassieke muziek uit de 19e en 20e eeuw. Muziek die altijd zijn grote interesse zou houden en componisten wier muziek hij in zijn hart sloot.
Geleidelijk aan groeide de wens verder te komen in het muziekonderwijs, hetgeen resulteerde in het in de jaren 1973-1979 volgen van de opleiding Schoolmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij was een aantal jaren verbonden aan verschillende opleidingen voor lager- en middelbaar onderwijs en gaf tevens les aan een tweetal PABO’s in de regio. Het werd echter vanaf 1983 de Rotterdamse Avondscholen Gemeenschap waar de hobbies lezen (ontspannen èn kennis vergaren) en lesgeven elkaar vonden. Via het Albeda College kwam hij uiteindelijk als docent Muziekgeschiedenis terecht bij de Rotterdamse Volksuniversiteit waar de hobby’s lezen (ontspannen èn kennis vergaren) en lesgeven elkaar vonden.

Parallel aan de studie Schoolmuziek studeerde hij vanaf 1976 Orgel en Kerkmuziek bij onder andere André Verwoerd en Laurenscantor Barend Schuurman, die hij in 1994 ook zou opvolgen aan het conservatorium als docent Liturgiek.
Door de jaren heen gaf hij, o.a. in het Rotterdamse Bibliotheektheater, vele lezingen over een veelvoud aan muzikale onderwerpen. Als cantor-organist was hij gedurende 35 jaar verbonden aan de Dorpskerk van zijn woonplaats Barendrecht en maakte een aantal cd’s op de door hem zo geliefde Franse orgels.

Een andere grote liefde wordt gevormd door taal en cultuur van Italië.
Hij hoopt met HaJo Reizen ook in de komende jaren velen te interesseren voor de rijke en veelkleurige West-Europese muziekgeschiedenis en dit in nauwe samenwerking met zwager en compagnon Jos Kurpershoek!

Jos Kurpershoek

In het leven van Jos (1960) zijn werken en leren altijd natuurlijk met elkaar verbonden. Werkend en lerend ontwikkelt hij zijn eigen talenten en zet die weer in voor de ontwikkeling van talenten in anderen. Anders gezegd: terwijl hij werkt volgt hij zijn nieuwsgierige neus en wat dat leerproces oplevert, probeert hij weer ten nutte te maken voor anderen in hun werk.

Vanuit een brede werkervaring en opleiding kan hij rust brengen in ingewikkelde situaties en gemakkelijk schakelen tussen operationeel, tactisch en strategisch niveau en suggesties doen voor verfrissend andere invalshoeken bij de aanpak van een project.
Na het afronden van diverse studies heeft Jos in zijn werkzame leven verschillende dingen gedaan. Zo is hij werkzaam geweest als manager in de sociale- en zorgsector en heeft hij diverse managementfuncties vervuld binnen de lokale- en regionale overheid.
In 2014 is hij als zelfstandig ondernemer gestart als adviseur personeelszaken bij diverse organisaties en verzorgt hij individuele en groepstrainingen met als thema ‘effectief communiceren in ingewikkelde werksituaties’. Daarnaast faciliteert hij als stadsgids rondleidingen door de oude stadswijken van Rotterdam.

Ook vindt Jos voldoening in het organiseren van events en nu ook als reisleider/host in het organiseren en faciliteren van groepsreizen met het accent op de rijke en veelkleurige West-Europese muziekgeschiedenis. Hij geeft dit samen met zwager en compagnon, Hans van Gelder, op bijzondere wijze vorm.

Ágnes Harsányi

In Boedapest worden we begeleid door de perfect Nederlands sprekende professionele Hongaarse gids, Ágnes Harsányi.

Menu